Vegaaniset Runebergin muffinssit

vegan and wild vegaani runebergin muffinssit

Vegaaninen Runebergin torttu

Runebergin päivä lähestyy, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että on korkea aika jakaa resepti vegaanisiin kansallisrunoilijamme nimikkoleivoksiin. Vegaanisuutensa lisäksi näissä leivoksissa on erikoista se, ettei niissä ole karvasmantelia tai likööriä. Siis täydellinen leivos jokaiselle, joka ei niin näistä mauista välitä. Taikinassa on kuitenkin käytetty mantelijauhetta, joka tuo häivähdyksen mantelin makua ja rakennetta olematta kuitenkaan liian karvainen. Mikäli karvasmanteli kuitenkin on suosikkimakusi, lisää sitä ihmeessä pari tippaa muiden kosteiden ainesosien mukana.

Kookossokerin ja mausteiden ansiosta maku on ihanan karamellinen ja tumma. Näiden Runebergin muffinssien maku on testattu useamman vannoutuneen Runebergin tortun ystävän makunystyröillä, joten uskallan väittää, että muffinssit maistuvat myös perinteisemmän leivoksen ystävälle.

vegan and wild vegaani runebergin muffinssit

Kananmunan korvaaminen vegaanisessa leivonnassa

Mikäli vegaaninen leivonta ei ole vielä tuttua, niin näistä takuuvarmoista muffinsseista on helppo aloittaa, sillä ainekset vain sekoitetaan reseptin mukaisessa järjestyksessä yhteen. Kananmunan tilalla käytetään ‘‘chiamunaa’’ eli sekoitaan 1 rkl chian siemeniä 3 rkl veden kanssa ja annetaan hyytyä erillisessä kipossa. Tämä seos sekoitetaan kuiviin aineksiin muiden kosteiden ainesten kanssa. Voi kuulostaa alkuun erikoiselta, mutta kikka toimii taatusti.

vegan and wild vegaani runebergin muffinssit

Ainekset:

Vegaaniset Runebergin muffinssit

(n. 7 muffinssia)

  • 1 rkl chian siemeniä + 3 rkl vettä

  • 1 ½ dl mantelijauhe

  • 1 ½ dl vehnäjauho

  • 1 dl kookossokeri

  • 1 tl leivinjauhe

  • 1 tl ruokasooda

  • 1 tl kaneli

  • 1 tl piparkakkumauste

  • 1 tl kardemumma

  • ripaus suolaa

  • ½ dl rypsiöljy

  • 1 dl kauramaito

  • 1 tl  omenaviinietikka

  • rypsiöljyä vuokien voiteluun

  • (pari tippaa karvasmantelia)

Koristeluun:

  • valmista sokerikuorrutetta tai itsetehtyä sokerikuorrutetta joka syntyy sekoittamalla 2 rkl tomusokeria ja pari tippaa vettä

Chia-vadelmahillo:

  • 100g pakastevadelmia

  • 1 rkl chian siemeniä

  • 1 rkl vettä

  • ½ rkl vaahterasiirappia


Ohje:

Aloita valmistamalla ‘‘chiamuna’’ eli sekoita pienessä kulhossa chian siemenet veteen. Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat ainekset yllä olevassa järjestyksessä. Kun kuivat aineet ovat sekaisin, lisää hyytynyt ‘‘chiamuna’’, rypsiöljy ja kauramaito sekä omenaviinietikka. Kääntele sekaisin nuolijalla. Varo kuitenkin sekoittamasta liikaa.

Voitele muffinssivuoat. Nostele taikina muotteihin.

Paista muffinssien koosta ja uunista riippuen 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tökkää hammastikku muffinssiin, mikäli siihen ei jää taikinaa, ovat muffinssit valmiita. Anna jäähtyä kokonaan ennen koristelua tai ennen kuin yrität irrottaa muffinsseja vuoista.

Valmista chia-vadelmahillo sekoittamalla kattilassa kaikki hillon ainekset ja kiehauta parin minuutin ajan. Anna jäähtyä kokonaan.

Jos teet sokerikuorrutteen itse, sekoita pari rkl tomusokeria ja pari tippaa vettä. Mitä jämäkämpää kuorrute on, sen paremmin se pysyy paikoillaan valumatta. Lusikoi pieneen minigrip-pussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä.

Lusikoi chia-vadelmahilloa muffinssin keskelle. Viimeistele sokerikuorrutteella. Anna hyytyä hetki. Nauti!

Vinkki! Ylimääräisen hillon voit herkutella puuron tai jogurtin kera. :)


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild tai #veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Vegaaninen uunifetapasta

Seuraava
Seuraava

Vegaaninen yhden kattilan lasagne