Hapanjuuriletut ja kuningatar-chiahillo

vegan and wild vegaani hapanjuuriletut

Letut hapanjuureen

Käsi pystyyn jos hapanjuuren ruokittuasi heität jämäjuuren pois? Täällä ainakin on syyllistytty moiseen haaskaukseen. Vaikka ruokahävikkiä inhoankin, en jostain syystä ole saanut aikaiseksi hyödyntää jämäjuurta leivonnassa. Mitä sitten tehdä jämäjuuresta? Olen usein nähnyt lettu- tai vohvelireseptejä, mutta niihin on tullut usein kananmunaa. Tästä syystä olen elänyt siinä uskossa, että jämäjuureen leivotut letut vaativat kananmunaa pysäkseen kasassa. Mutta mitä ihmettä? Eihän vegaaniseen lettutaikinaan tule kananmunia, ja silti niistä saa ihanan rapeita ja täydellisiä rakenteeltaan.

Muistin kuolanneeni Hannan hapanjuurilettuja ja siitä se ajatus sitten lähti. Nämä vegaaniset hapanjuuriletut kuningatar-chiahillolla ovat:

  • rapeita

  • vegaanisia

  • eivät sisällä valkoista sokeria

  • miedosti hapanjuurelta maistuvia

  • mahdollista tehdä suolaisina tai makeina

  • täydellisiä aamupalapöytään tai brunssille

vegan and wild vegaani hapanjuuriletut

Rapeiden lettujen salaisuus?

Tavallisesti lettutaikina vaatii leivinjauhetta, jotta lettuihin tulee ilmakuplia ja ne rapeutuvat herkullisiksi. Yön yli turvotettu hapanjuureen valmistettu lettutaikina on itsessään niin kuohkeaa hapanjuuren ansiosta, ettei leivinjauhetta tarvitse. Paistoin letut Keijun 3 öljyä rypsiöljymargariinilla, mutta voit käyttää myös ihan vain rypsiöljyä. Letut ovat parhaimmillaan ja rapeimmillaan heti nautittuna. Hetken pöydällä seisseet letut eivät pysy rapeina, mutta se ei tietenkään vaikuta makuun.

vegan and wild vegaani hapanjuuriletut

Kuningatar-chiahillo

Itse tehty chiahillo on suosikkini. Käytän sitä puuroon, jogurttiin ja laskiaispullien täytteenä. Kun hillon tekee itse, voi makeuden astetta säädellä itse. Chian siemenet ovat hillossa tuomassa rakennetta, sillä ne sitovat nesteen itseensä, jolloin pakastemarja+vaahterasiirappi+chian siemen combo todella alkaa muistuttaa hilloa eikä hillosokeria tarvita. Mielestäni itse tehty voittaa kaupan ihan liian imelät hillot mennen tullen.

Nämä vegaaniset letut sopivatkin täydellisesti aamupalapöytään tai brunssille, kun haluat kattaa pöytään vähän parempaa. Haluan kuitenkin korostaa, että hapanjuureen valmistetut letut ovat ihan äärettömän helppoja valmistaa kuningatar-chiahilloa myöten, kunhan vain muistat tehdä taikinan illalla jääkaappiin tekeytymään.

Herkullisia lettuhetkiä! :)


Ainekset:

Hapanjuuriletut

(2:lle - 4:lle)

  • 60g juurta

  • 5 dl soijajuomaa

  • 2 dl vehnäjauhoja

  • 1 rkl vaahterasiirappia

  • ripaus suolaa

Paistamiseen

  • vegaanista voita tai margariinia

Kuningatar-chiahillo

  • 250g pakaste marjasekoitus (mustikka, mansikka, vadelma)

  • 2 ½ rkl chian siemeniä

  • 2 ½ rkl vaahterasiirappia

Viimeistelyyn:

  • Alpro greek style rahkaa

  • Vaahterasiirappia


Ohje:

Sekoita jämäjuuri, soijajuoma, vehnäjauho ja suola sekaisin. Anna tekeytyä yön yli.

Kaada taikinaa vegaanisella voilla tai margariinilla voidellulle lettupannulle ja paista reilussa lämmössä. Toista kunnes koko taikina on paistettu.

Anna pakastemarjojen sulaa hetki kulhossa. Mittaa sekaan chian siemenet ja vaahterasiirappi ja sekoita. Anna tekeytyä tunti kunnes chian-siemenet ovat turvonneet. Voit myös sulattaa marjat mikrossa, jolloin hillo valmistuu nopeammin.

Tarjoile letut soijarahkan ja vaahterasiirapin kera.

Vinkki 1 Jätä vaahterasiirappi pois, niin saat suolaisia lettuja. Voit täyttää suolaiset letut vaikka savutofuskagenilla

Vinkki 2 Chiahilloon voit käyttää mitä vain pakasteesta löytyviä marjoja. Pienempään pakastemarjapussiin (200g) riittää 2 rkl vaahterasiirappia ja 2 rkl chian siemeniä


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Suolaiset joulutortut pestolla ja viikunalla

Seuraava
Seuraava

Poroton käristys