Poroton käristys

Vegaaninen poronkäristys

Mistäköhän johtuu, että vegaaninen poronkäristys keräsi taas samat kehut kuin kalaton keittokin. ‘‘Parempaa kuin alkuperäinen’’. Ehkä liha ei oikeastaan maistu edes kovin hyvältä vaan ruoasta hyvän tekee mausteet ja makumaailma sen ympärillä. Tässä porottomassa käristyksessä makua tuo suppilovahverot, olut, valkosipuli ja timjami. Mikäli etsinnässäsi on talvinen ruoka, jolla hurmata myös sekasyöjät, jatka lukemista.

vegan and wild vegaani poroton käristys

Poroton käristys

Vegaaninen poronkäristys onnistuu parhaiten härkiksestä tai beanit-suikaleista. Olennaista on kuitenkin paistaa näiden pinta kiinni reilussa öljyssä, jottei lopputuloksena ole härkispuuro. Malta siis paistaa härkis tai beanit-suikaleet ruskeaksi ennen kuin lisäät nesteen pannulle. Jos olit onnekas tänä vuonna ja sait käsiisi suppilovahveroita, sopivat ne tähän vegaaniseen poronkäristykseen täydellisesti. Jo reipas kourallinen riittää tuomaan syvempää makua. Sienet eivät kuitenkaan ole pakollisia. Myös timjamin voi vaihtaa rosmariiniin ja oluen kasvisliemeen.

Perunamuusin voit tehdä joko kokonaan perunasta, tai jos tykkäät palsternakasta voit käyttää muusiin puolet perunaa ja puolet palsternakkaa. Veganisoitu poronkäristys maistuu parhaalta mökillä, talvipäivänä tai viikonlopun parempana ruokana. Jätetään siis porot tunturiin ja valitaan lautaselle vastuullisempaa ruokaa.


Ainekset:

Poroton käristys

(neljälle)

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulin kynttä

  • 1 rkl öljyä

  • 1 rkl vegaanista voita (esim. Naturli)

  • 1 paketti härkistä tai beanit-suikaleita

  • reilu kourallinen suppilovahveroita

  • 1 kasvisliemikuutio

  • 2 dl olutta

  • ½ tl mustapippuria

  • muutama oksa tuoretta timjamia

Perunamuusi:

  • 1 kg perunaa (tai 500g perunaa ja 500g palsternakkaa)

  • 2 dl kaurajuomaa

  • nokare vegaanista voita

  • suolaa maun mukaan

Viimeistelyyn:

  • suolakurkkuja

  • pakastepuolukoita

  • vaahterasiirappia


Ohje:

Paista pienemmäksi pilkottu sipuli, valkosipuli beanit-suikaleet öljyssä ja voissa pannulla, kunnes beanit tai härkis ruskistuu. Lisää joukkoon myös kuumassa vedessä ennastetut kuivatut suppilovahverot. Jos käytät pakastettuja, haihduta niistä ensin vesi paistamalla kuumalla pannulla. Lisää suppilovahverot beanit-suikaleiden joukkoon.

Lisää timjami ja mustapippuri. Kaada kuumalle pannulle olut ja murustele kasvisliemikuutio. Anna kiehahtaa.

Kuori ja pilko perunat pienemmiksi. Keitä kypsiksi ja valuta vesi. Surauta perunat muusiksi vatkaimella tai painelemalla perunasurvimella. Lisää sekaan kaurajuomaa, vegaanista voita sekä maun mukaan suolaa.

Tarjoile poroton käristys perunamuusin, vaahterasiirapissa pyöräytettyjen puolukoiden ja suolakurkun kera.

Vinkki 1 Poroton käristys onnistuu härkiksellä sekä beanit-suikaleilla, kunhan ne muistaa ensin ruskistaa

Vinkki 2 Jos tykkäät palsternakasta voit käyttää muusiin puolet perunaa ja puolet palsternakkaa


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Hapanjuuriletut ja kuningatar-chiahillo

Seuraava
Seuraava

Vegaaninen makaronilaatikko