Vegaaninen makaronilaatikko

Makaronilaatikko vegaanisesti

Tämä arkiruokien klassikko ei paljoa esittelyjä kaipaa. Onko mitään suomalaisempaa kuin makaronilaatikko? Olisi hauska tietää mistä makaronilaatikon juuret juontavat, sillä onhan se nyt aika hassu yhdistelmä ja varsinkin ulkomaalaisten silmissä varsin eksoottinen versio pastasta.

Ensimmäiset muistot makaronilaatikosta sijoittuu 90-luvulle ja perinteinen makaronilaatikko oli varsin yleinen arkiruoka niin äitini kuin mummini tekemänä. Perinteiseen versioon tuli sika-nauta jauhelihan lisäksi munamaitoa ja makaroneja. Kasviksista mukaan pääsi vain sipuli.

Vaikka neljän vegaanivuoden jälkeen omat makumieltymykset ovatkin muuttuneet, kaipaa sitä silti toisinaan tuttuja makuja lapsuudesta. Aina kun mietin lapsuuden ruokia, tulee mieleen lähinnä peruna, riisi tai pasta yhdistettynä lihaan. Kasvikset (lue: salaatti, kurkku ja tomaatti) syötiin salaatissa. Nykyään upotan kasviksia ihan kaikkialle, muffinsseista herkkukahviin enkä edes muista milloin olisin tehnyt salaattia.

Makaronilaatikko taisi olla soijabolognesen ja linssikeiton lisäksi ensimmäisiä onnistuneita vegaanisia ruokia tuoreessa vegaanisessa keittiössäni 2018. Siitä saakka olen valmistanut makaronilaatikon lähestulkoon aina samalla tavalla. Jos etsinnässäsi on pomminvarma vegaaninen makaronilaatikko tähän päivään päivitettynä, jossa makua ja väriä riittää, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä versiota.

Muita nopeita arjen pelastajia ovat:

vegan and wild vegaaninen makaronilaatikko

Tämä makaronilaatikko oli ensimmäisiä vegaanisia ruokia, joita opin valmistamaan. Siksi sillä on niin erityinen paikka sydämessäni sekä keittiössäni. Lisäksi se maistuu älyttömän herkulliselta ja on pelastanut minut monet kerrat nälkäkiukulta.


Ainekset:

Vegaaninen makaronilaatikko

(neljälle)

  • 1 sipuli

  • 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä

  • 2 dl tummaa soijarouhetta

  • 1 tl Provencen yrttisekoitusta (esim. timjami, rosmariini, oregano, kynteli, salvia)

  • ½ tl mustapippuria

  • ½ tl Pasta rossa maustetta (tai paprikaa, chiliä, basilikaa, ripaus suolaa)

  • 5 dl kaurajuomaa tai makeuttamatonta soijajuomaa

  • 1 kasvisliemikuutio

  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, hienonnettuna

  • 200g kirsikkatomaatteja

  • n. 100g baby pinaattia

  • 5 dl makaroneja

  • 2 ½ dl kaurakermaa

  • (kasvipohjaista juustoa raastettuna pinnalle)


Ohje:

Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä pannulla. Lisää sekaan kuiva soijarouhe, mausteet ja paistele pari minuuttia. Kaada mukaan myös kaurajuoma, kasvisliemikuutio ja pienemmäksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Paloittele kirsikkatomaatit muutamaan osaan ja lisää pannulle baby pinaatin kera. Anna hautua miedolla lämmöllä sillä aikaa kun keität makaronit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi.

Kaada makaronit uunivuokaan. Lusikoi päälle soijarouhe-kaurajuomaseos. Kaada lopuksi sekaan kaurakerma ja sekoita se tasaisesti kaikkialle. Halutessasi raasta pinnalle vegaanista juustoa.

Paista 180 asteessa noin puoli tuntia. Voit nostaa makaronilaatikon paiston viimeisillä minuuteilla ylemmälle tasolle, jotta se saa kauniisti väriä. Herkuttele ketsupin kanssa.

Vinkki! Kaurajuomalla makaronilaatikosta tulee kermaisempi ja soijajuomalla puolestaan rakenteesta tulee enemmän muna-maitomaisempi.


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Poroton käristys

Seuraava
Seuraava

Bataatti red curry