Helpot hapanjuurisämpylät

Juurisämpylät vehnäjuuresta

Helpot juurisämpylät vehnäjuureen leivottuna on ehkä paras tapa aloittaa viikonloppuaamu. Kun jaksaa valmistaa taikinan edellisenä iltana, pääsee aamulla nauttimaan rapeakuorisista hapanjuurisämpylöistä yllättävän pienellä vaivalla.

Vinkki juurileivontaan

Kiitos tästä juurisämpyläreseptistä kuuluu ihanalle Chocochilin Elinalle, joka ei vain jakanut parasta juurisämpyläreseptiään, vaan myös ystävällisesti lahjoitti minulle useamman vuoden takaista juurtaan, jolla pääsin elämäni ensimmäistä kertaa juurileivonnan makuun. Vaihdoin Elinan alkuperäisestä reseptistä spelttileseet vehnäleseisiin ja vähensin aavistuksen suolan määrää. Olen siis elävä todiste siitä, että hapanjuurileivonnassa voi ensikertalainenkin onnistua.

Kultaakin kalliimpi vinkki tuli toiselta hapanjuurileivontaa aktiivisesti harrastavalta ystävältäni, joka vinkkasi kelluntatestistä. Eli ruokitusta ja kohonneesta juuresta otetaan pieni lusikallinen taikinaa vesilasiin, ja mikäli juuri kelluu, on se valmis leivottavaksi. Tällä vinkillä olen varmistanut hapanjuurileipomusteni onnistumisen.

Mikäli olet uusi hapanjuurileipuri, suosittelen aloittamaan näistä helpoista juurisämpylöistä. Tällä reseptillä onnistut taatusti!


Ainekset:

Hapanjuurisämpylät (noin 16 sämpylää)

  • 2 dl vehnähapanjuurta

  • 5 dl vettä

  • 2-3 tl suolaa

  • 1 dl vehnäleseitä

  • 2 dl ruisjauhoja

  • noin 9 dl vehnäjauhoja


Ohje:

Sekoita vehnähapanjuuri, vesi ja suola isossa kulhossa. Lisää mukaan vehnäleseet ja ruisjauhot.

Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan, pari viimeistä desiä tunnustellen. Sopiva koostumus tuntui aavistuksen tahmealta ja tarttuvalta. Eli ole varovainen, ettei lisää jauhoja liikaa kerralla. Muuten taikinasta tulee kuiva. Vaivaa muutaman minuutin ajan.

Painele taikina tasaisesti kulhon pohjalle. Peitä kelmulla tai foliolla ja anna kohota yön yli keittiön tasolla.

Jätä kaksi peltiä uuniin ja lämmitä 250 asteeseen.

Nostele taikinasta kahdeksan reilua nokaretta kevyesti jauhotetulle pöydälle kahta lusikkaa apuna käyttäen.

Ota toinen pelti uunista ja nosta taikinanokareet pellille ilman leivinpaperia. Laske uunin lämpötila 230 asteeseen. Siirrä sämpylät uunipelteineen keskitasolle. Kaada alemmalle pellille reilusti vettä. Paista 15 minuuttia.

Avaa luukku, jotta höyry pääsee ulos. Paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta saa kullanruskean värin ja pohja kumisee kun sitä koputtaa.

Toista sama lopulle taikinalle.

Vinkki! Pakastin ne sämpylät samana päivänä, joita en jaksanut syödä. Ja pakastetut sämpylät käytin nopeasti mikron kautta ennen syömistä. Rapeus hieman kärsii, mutta mielestäni sämpylät olivat aivan hyviä näinkin. :)


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Vesimeloni-passion-hedelmäsalaatti

Seuraava
Seuraava

Ramen-keitto