Sitruunaiset munkit

Vegaaniset munkit vailla vertaa

Nämä munkit syntyvät vegaanisesti ja saavat kivan sitruksisen maun sitruunankuoresta. Olin jo pitkään halunnut testata munkkeja sitruunalla maustettuna, sillä se tuo kivaa vaihtelua ja raikkautta muuten perinteiseen vappuherkkuun. Jos munkkiresepti on vielä hakusessa, tässä olisi yksi herkullinen idea vapun hulinoihin.

vegan and wild sitruunaiset munkit

Pullataikina syntyy muuten perinteisen kaavan kautta, mutta maidon sijaan käytetään vettä, sillä siihen leivotut pullat ovat ehdottomasti pehmeimpiä. Taikinan valmistuksen loppupuolella mukaan sekoitetaan sitruunankuori.

Ja tulipa testattua ensimmäistä kertaa, miten pelastaa raa’t munkit. Mittaria kun ei tästä huushollista löydy, joutuu munkit paistamaan näppituntumalla. Rasvan ei kuitenkaan pitäisi päästää kuumenemaan liikaa, jolloin munkki palaa nopeasti pinnalta mutta ei kerkeä kypsyä sisältä. Hyvä nyrkkisääntö on paistella munkkia pari minuuttia per puoli. Tai jos omistat lämpömittarin niin öljyn tulisi olla 180 asteista.

Tilanne oli kuitenkin pelastettavissa käyttämällä valmiit munkit uunin kautta. Ei se optimaalisin keino munkin valmistuksessa, mutta pelastaa raakileet.

Ja muistathan, ettei liesituuletinta saa pitää paiston aikana päällä. Ja varaa lähettyville kattilan kansi, mikäli rasva syttyykin palamaan.


Ainekset:

Sitruunaiset munkit

8-10 munkkia

  • 2 ½ dl vettä

  • 1 dl sokeria

  • 1 rkl kardemummaa

  • ½ tl suolaa

  • 1 pss kuivahiivaa

  • 6 ½ - 7 ½ dl vehnäjauhoja

  • 75 g kasvipohjaista margariinia

  • 1 sitruunan kuori

Paistoon:

  • 1 litra rypsiöljyä

Viimeistelyyn:

  • Sokeria


Ohje:

Lämmitä vesi mikrossa reilusti kädenlämpöistä kuumemmaksi. Lisää sokeri, suola ja kardemumma ja sekoita.

Pese ja raasta sitruunan kuori.

Sekoita kuivahiiva pieneen osaan jauhoja. Lisää nesteeseen pikkuhiljaa jauhoja. Kun melkein kaikki jauhot on lisätty, lisää sekaan myös sulatettu margariini. Lisää sitruunan raastettu kuori ja loput jauhot.

Vaivaa huolellisesti. Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista, mutta on silti pehmeää.

Anna kohota tunti liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Kumoa kevyesti jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahdeksaan osaan. (Tai kymmeneen jos haluat aavistuksen pienempiä munkkeja. Pienemmät munkit myös kypsyvät nopeammin.) Pyöritä pullat käsien välissä tai alustaa vasten. Asettele väljästi leivinpaperille. Anna kohota liinan alla puoli tuntia.

Valmistele paistopiste. Kuumenna öljy kattilassa. Laita yhdelle lautaselle talouspaperia ja toiselle sokeria. Kun öljy on kuumentunut, paina sormilla reikä munkin keskelle ja laske munkki reikäkauhalla öljyyn ja paista, kunnes pinta on ruskea. Käännä. Kattilan koosta riippuen 2-3 munkkia on sopiva määrä yhtäaikaa paistettavaksi. Nosta valmis munkki reikäkauhalla talouspaperille, anna valua ja jäähtyä. Kääntele lopuksi sokerissa. Toista kaikille munkeille.

ihania munkkihetkiä,

Oona


Vinkki! Muistathan hävittää paistoöljyn joko biojätteen mukana, tai kaatamalla sen takaisin pulloon ja hävittämään sekajätteen mukana.

Edellinen
Edellinen

Paahdettu tomaattikeitto ja valkosipulileivät

Seuraava
Seuraava

Vihreä perunasalaatti