Vegaaninen veriappelsiinirisotto

Risottoa äitin reseptillä

Lasissa valkoista nollaviiniä, edessä onnistunut veriappelsiinirisotto. Mikä täydellinen sunnuntai. Ruokainnostuksesta käy kiittäminen äitiäni, joka on aina ollut utelias ruoanlaittaja. Kiitos hänelle kuuluu myös tästä vegaanisesta veriappelsiinirisotto-reseptistä, jonka hän taitaa niin täydellisesti. Itse voin vain yrittää perässä.

Pyysin äitiäni jakamaan veriappelsiinirisoton reseptin, jota meillä syödään useaan otteeseen näin keväällä. Salaisuus piilee yksinkertaisessa maustamisessa, reilussa timjamissa sekä uskokaa tai älkää - vegejuustossa, joka tuo risottoon täyteläisyyttä. Sooloilin kuitenkin hiukan ja lisäsin kaurafraichea kermaisuutta tuomaan. Tämän vinkin opin Mat Distriktistä, jossa söin hetki sitten taivaallisen tryffelirisoton.

vegan and wild vegaaninen veriappelsiinirisotto
vegan and wild vegaaninen veriappelsiinirisotto

Vinkit onnistuneen risoton valmistukseen

Valkoviini. Risottoon ei tule risotolle ominaista makua ilman valkoviiniä. Been there done that. Valkoviini on välttämättömyys.

Malta lisätä nestettä vähän kerrallaan. Nestettä lisätään parin desilitran erissä, jotta edellinen neste kerkeää imeytymään riisiin. Kun risotto on valmista, tulisi sen olla enemmän nestemäistä kuin kuiva kasa riisiä.

Riisin kypsyys. Riisiin tulisi jäädä pientä purutuntumaa, mutta sitä ei kuitenkaan tulisi jättää raa’aksi. Tarkkaile siis kypsyyttä.

Tuore timjami. Risottoon tulee aina tuoretta timjamia, ei kuivattua.

Tarkista suola. Veriappelsiinirisotto on yhdistelmä suolaista ja makeaa. Tarkista siis lopuksi suola, jottei risotosta tule jälkkärivibat.


Ainekset:

Veriappelsiinirisotto

(kuudelle)

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 2 salottisipulia

  • 3 dl risottoriisiä

  • 3 ½ dl valkoviiniä

  • 1 veriappelsiinin kuori

  • nippu tuoretta timjamia

  • 1 litra kasvislientä (1 litra vettä + 2 kasvisliemikuutiota)

  • 1 ½ dl vegejuustoa

  • ½ purkki kaurafraichea

  • mustapippuria rouhittuna

  • 1 veriappelsiini pilkottuna

  • (suolaa maun mukaan)


Ohje:

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota öljyssä kattilassa tai kasarissa. Lisää risottoriisi ja kuullota kunnes riisi on läpikuultavaa. Kaada pannulle valkoviini, ja kasvisliemikuutiot, pestyn versiappelsiinin kuori sekä hienonnettu timjami. Anna valkoviinin imeytyä riisiin, ennen kuin alat lisäämään lämmintä kasvislientä 2dl erissä. Lisää seuraava erä nestettä vasta kun edellinen on imeytynyt.

Kun kasvisliemi on melkein imeytynyt riisiin, lisää vegejuusto, kaurafraiche sekä muutama rouhaisu mustapippuria. Kääntele joukkoon myös pilkottu veriappelsiini. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Anna maustua hetki.

Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi SoFine chicken style vartaiden kera, jotka on paistettu rapeaksi öljyssä valkosipulin ja chilin kera ja maustettu suolalla.


Kerrothan jos kokeilit! Muista tägätä minut Instagramissa @veganandwild, niin näen julkaisusi! :)

Edellinen
Edellinen

Lakritsi-mämmimousse

Seuraava
Seuraava

3 x helppo retkijälkiruoka